Mesafeli Satış Sözleşmesi

  • Anasayfa
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi

Mesafeli Satış Sözleşmesi


Madde 1- Taraflar

1.1. Ödemeyi Alan - Satıcı

İstanbul Turist Rehberleri Odası


1.2. Ödemeyi Yapan - Alıcı

İstanbul Turist Rehberleri Odası Üyeleri veya bunlar adına ödeme yapan kişi


Madde 2 – Konu

İşbu sözleşmenin konusu Ödemeyi Yapan’ın Ödemeyi Alan’a ait www.iro.org.tr adresli web sitesinden elektronik ortamda ödemesini (e-ticaret) yaptığı, 6326 sayılı Turist Rehberleri Meslek Kanunu’nun 4. maddesi ve 11. maddesi gereği yapılan ödemelerin 4077 sayılı Tüketicilerin Korunması Hakkındaki Kanun ve Mesafeli Sözleşmelere Dair Yönetmelik hükümleri gereğince tarafların hak ve yükümlülüklerinin saptanmasıdır. Ödemeyi Alan, isim, unvan, açık adres, telefon ve diğer erişim bilgileri, ödemeye konu hizmetin temel nitelikleri, vergiler dahil olmak üzere fiyatı, ödeme sekli, teslimat koşulları ve masrafları ve benzeri konularla ilgili tüm ön bilgiler ve "cayma" hakkının resmi makamlara başvurarak kullanabileceğini ve sonrasında ödeme yaptığını iş bu sözleşme hükümlerince kabul ve beyan eder. iro.org.tr adresli sitede yer alan ön bilgilendirme ve Ödemeyi Yapan tarafından yapılan ödemeye düzenlenen makbuz, fatura, fiş ve benzeri bu sözleşmenin ayrılmaz parçalarıdır.


Madde 3- Sözleşme Konusu Ödeme Bilgileri

Elektronik ortamda yapılan ödemelerin cinsi, türü, miktarı, ödeme şekli, fatura/makbuz bilgileri aşağıda belirtildiği gibidir. Makbuz/fatura düzenlenecek kişi, adına ödeme yapılan kişidir ve sözleşmeyi yapan kişi olarak kabul edilmektedir. Aşağıda yer alan bilgiler doğru ve eksiksiz olmalıdır. Bu bilgilerin doğru olmadığı veya eksik olduğu durumlardan doğacak zararları tamamıyla karşılamayı Ödemeyi Yapan kabul eder ve ayrıca bu durumdan oluşabilecek her türlü sorumluluğu Ödemeyi Yapan kabul eder. Ödemeyi Alan gerekli gördüğü durumlarda, Ödemeyi Yapan’ın vermiş olduğu bilgiler gerçekle örtüşmediğinde, ödemeyi almama hakkını saklı tutar. Ödemeyi Alan ödemede sorun belirlediği durumlarda Ödemeyi Yapan’ın vermiş olduğu telefon, e-posta ve posta adreslerinden Ödemeyi Yapan’a ulaşamadığı takdirde ödemenin yürürlüğe koyulmasını 15 (onbeş) gün süreyle dondurabilir. Ödemeyi Yapan’ın bu süre zarfında Ödemeyi Alan’a konuyla ilgili olarak iletişime geçmesi beklenir. Bu süre içerisinde Ödemeyi Yapan’dan herhangi bir cevap alınamazsa Ödemeyi Alan, her iki tarafın da zarar görmemesi için ödemeyi iptal edebilir.


Madde 4- Sözleşme Tarihi ve Mücbir Nedenler

Sözleşme tarihi, Ödemeyi Yapan tarafından ödemenin yapıldığı tarihtir. Sözleşmenin imzalandığı tarihte mevcut olmayan veya öngörülmeyen, tarafların kontrolleri dışında gelişen, ortaya çıkmasıyla taraflardan birinin ya da her ikisinin de sözleşme ile yüklendikleri borç ve sorumluluklarını kısmen ya da tamamen yerine getirmelerini ya da bunları zamanında yerine getirmelerini olanaksızlaştıran durumlar, ancak 6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunun gereği istisnasız TUREB-Turist Rehberleri Odaları Birliği Yönetim Kurulu kararıyla belirlenir. 


Madde 5- Ödemeyi Alanın Hak ve Yükümlülükleri

5.1. Ödemeyi Alan, 6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunun ve Turist Rehberliği Meslek Yönetmeliği ile 4077 sayılı Tüketicilerin Korunması Hakkındaki Kanun ve Mesafeli Sözleşmelere Dair Yönetmelik hükümleri uyarınca sözleşmede kendisine yüklenen edimleri mücbir haller dışında eksiksiz yerine getirmeyi kabul ve taahhüt eder.

5.2. Sistem hatalarından meydana gelen ücret yanlışlıklarından iro.com.tr sorumlu değildir. Buna istinaden Ödemeyi Alan, internet sitesindeki sistemden, dizayndan veya yasadışı yollarla internet sitesine yapılabilecek müdahaleler sebebiyle ortaya çıkabilecek tanıtım, ücret hatalarından sorumlu değildir. Sistem hatalarına dayalı olarak Ödemeyi Yapan, Ödemeyi Alan’dan hak iddiasında bulunamaz.

5.3. iro.org.tr web sitesinden kredi kartı ya da banka kartı ile ödeme yapılabilir. Ödemenin işleme alınma zamanı, ödemenin yapıldığı an değil, kredi kartı veya banka kartından tahsilatın yapıldığı andır. 


Madde 6- Ödemeyi Yapanın Hak ve Yükümlülükleri

6.1. Ödemeyi Yapan, sözleşmede kendisine yüklenen edimleri eksiksiz yerine getirmeyi kabul ve taahhüt eder.

6.2. Ödemeyi Yapan, ödeme yapmakla birlikte sözleşme hükümlerini kabul etmiş sayıldığını ve sözleşmede belirtilen ödeme şekline uygun ödemeyi yapacağını kabul ve taahhüt eder.

6.3. Ödemeyi Yapan, iro.org.tr sitesinden ödemeyi alanın isim, unvan, açık adres, telefon ve diğer erişim bilgileri, ödemeye konu unsurun temel nitelikleri, vergiler dahil olmak üzere ücreti, ödeme sekli ve benzeri tüm ön bilgileri ve "cayma" hakkının kullanılması, anlaşılır ve internet ortamına uygun şekilde bilgi sahibi olduğunu bu ön bilgileri elektronik ortamda teyit ettiğini kabul ve beyan eder.

6.4. Bir önceki maddeye bağlı olarak Ödeme Yapan, ödeme koşullarının, olası durumlara karşı alınan tedbirlerin ve yapılan uyarıların olduğu iro.org.tr ödeme/kullanım prosedürü bilgilerini okuyup bilgi sahibi olduğunu ve elektronik ortamda gerekli teyidi verdiğini beyan eder.

6.5. Ödeme yapan, ücret iadesi istemesi durumunda ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde uygun bulunası halinde iadenin olabileceğini kabul eder. İadelerde havale, EFT ve benzeri giderler Ödemeyi Yapan tarafından karşılanacaktır. 


Madde 7- Ödeme Prosedürü

Ödeme, seçilen ödeme tutarının Ödemeyi Yapan tarafından onaylanmasından sonra, ilgili kredi kartının/banka kartının posu üzerinden işleme alınır. Süreçteki herhangi bir aksama durumu ya da kredi kartı/banka kartı ile ilgili ortaya çıkabilecek sorunlar Ödeme Yapan’a sözleşmede belirttiği telefon/faks/e-posta yollarından biri veya birkaçı kullanılmak sureti ile bildirilir. Gerekirse Ödeme Yapan’dan bankası ile görüşmesi istenebilir. Ödemlerin işleme alınma zamanı, ödeme yapılan an değil, kredi kartı/banka kartı hesabından gerekli tahsilatın yapıldığı andır. 


Madde 8- Ödeme İade ve Cayma Hakkına İlişkin Prosedür

Ödeme iade: Ödemeyi Yapan, mükerrer ya da fazla ödemesini, muhasebe@iro.org.tr adresine e-posta göndererek iade talep edebilir. İstanbul Rehberler Odası gerekli incelemeyi yapar ve mükerrer ya da fazla ödeme yapıldığını tespit etmesi halinde, en geç 30 gün içinde kredi/banka kartına iade veya Ödemeyi Yapan’ın hesabına banka havalesi/EFT yöntemiyle, iade giderleri Ödemeyi Yapan tarafından karşılanmak kaydıyla, iade eder. Ödemeyi Yapan’a nakit iadesi yapılmaz.


Madde 9- Gizlilik

Ödemeyi Yapan tarafından iş bu sözleşmede belirtilen bilgiler ile ödeme yapmak amacı ile Ödemeyi Alan’a bildirdiği bilgiler, Ödemeyi Alan tarafından 3. şahıslarla paylaşılmayacaktır. Ödemeyi Alan bu bilgileri sadece idari/yasal zorunluluğun mevcudiyeti çerçevesinde açıklayabilecektir. Araştırma ehliyeti belgelenmiş adli/idari soruşturma dahilinde Ödemeyi Alan kendisinden istenen bilgiyi elinde bulunduruyorsa ilgili makama sağlayabilir. Kredi kartı/banka kartı bilgileri kesinlikle saklanmaz, kart bilgileri sadece tahsilat işlemi sırasında ilgili bankalara güvenli bir şekilde iletilerek provizyon alınması için kullanılır ve provizyon sonrası sistemden silinir. Ödeme Yapana ait e-posta adresi, posta adresi ve telefon gibi bilgiler yalnızca Ödeme Alan tarafından standart bilgilendirme prosedürleri için kullanılır.


Madde 12- Uyuşmazlık Durumunda Yetkili Mahkeme ve İcra Daireleri

İşbu sözleşmenin uygulanmasından kaynaklanan uyuşmazlık halinde, Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca her yıl Aralık ayında ilan edilen değere kadar Tüketici Hakem Heyetleri ile Ödeme Alan’ın yerleşim yerindeki Tüketici Mahkemeleri yetkilidir. Ödemenin gerçekleşmesi durumunda Ödeme Yapan işbu sözleşmenin tüm koşullarını kabul etmiş sayılır.